Jadłospis pisarza

W styczniowych Praktykach Czytania przyglądamy się arcyciekawym związkom literatury i kuchni. Okazuje się, że u autorów, których byśmy o to nie podejrzewali można znaleźć fantastyczne opisy kulinariów oraz że budowanie postaci poprzez to, co jedzą, jest jednym z podstawowych narzędzi pisarza. Naszym przewodnikiem po tej fascynującej historii wzajemnych inspiracji jest Łukasz Modelski, autor kultowej audycji ,,Droga przez mąkę” w radiowej Dwójce i pisarz, z którym rozmawiamy także o jego zwyczajach czytelniczych, ulubionych książkach oraz o książkach, których nie przeczytaliśmy, ale które bardzo chcielibyśmy przeczytać.

Pozostając w temacie przenikania się literatury i kulinariów w Aktualniku recenzujmy książkę ,,Havel od kuchni” Michaela Žantovský’ego i zastanawiamy się czy rzuca ona światło na teatralną twórczość Václava Havla. O tę ostatnią pytamy z kolei Łukasza Lewandowskiego, który opowiada nam o pracy nad wystawieniem „The Garden Party” Havla.

Zapraszamy do lektury!

Karolina i Joanna